3 juli 2021
Vandaag zag ik een blauwe juffer in de tuin. Een 'echte' libelle zag ik hier wel vaker, maar een 'juffer' nog niet. Er zijn trouwens heel wat soorten blauwe juffers. Ik denk dat dit een 'lantaarntje' is.

Gelezen op: https://www.vlinderstichting.nl/libellen/alles-over-libellen/libel-of-juffer
Verwarrende naamgeving
De term 'libellen' wekt soms enige verwarring. De orde der libellen (orde Odonata) bestaat namelijk uit twee onderorden: de juffers (onderorde Zygoptera, hetgeen 'gelijkvleugeligen' betekent) en de 'echte' libellen (onderorde Anisoptera, hetgeen 'ongelijkvleugeligen' betekent). De 'echte' libellen worden meestal echter kortweg libellen genoemd. Op deze website worden alle libellen behandeld, dus zowel de juffers als de (echte) libellen.
'Echte' libellen
'Echte' libellen hebben een robuuster en meestal breder achterlijf. De achtervleugels zijn aan de basis breder dan de voorvleugels. In rust worden de vleugels meestal gespreid, of zelfs schuin naar beneden gehouden 'Echte' libellen hebben grote ogen, die elkaar boven op de kop (bijna) raken.

Ik zie ook veel bijen in de tuin. Het lijken er meer dan in voorgaande jaren. We hebben meer bloemen nu, dat is vast de reden ;-)


13 mei 2021
Op de esdoorn in onze tuin zitten mooi gekleurde korstmossen. Na wat Googelen denk ik dat het om Groot dooiermos gaat. Ik had er nog nooit van gehoord.

Ik vond deze info op http://dictionary.sensagent.com/Groot%20dooiermos/nl-nl/:
"Groot dooiermos (Xanthoria parietina) is een veel voorkomende en opvallende soort korstmos. De kleur is meestal heldergeel tot oranje, maar ook andere kleurschakeringen komen voor. Meestal zijn er apotheciën (schotelvormige vruchtlichamen) aanwezig, die van binnen donkeroranje zijn gekleurd. De gele kleurstof parietinezuur werd vroeger wel gebruikt als verfstof. De gele kleurstof wordt bloedrood wanneer deze in aanraking komt met een sterke base, zoals kaliloog of natronloog. Dit soort kleurreacties worden veel gebruikt om korstmossen op naam te brengen.
Het groot dooiermos komt vooral voor op basische substraten, en is bijvoorbeeld zeer algemeen in gebieden met intensieve veehouderij: de aanwezigheid van ammoniak bevordert de groei. Het groeit op schors van bomen, op steenachtige ondergrond als beton, baksteen en stoeptegels en zelfs op asbest en op het asfalt van rustige wegen.
De laatste jaren komt de soort in Nederland (en ander delen van Europa) steeds meer voor, omdat ze kan profiteren van vervuiling met stikstofverbindingen."
24 februari 2021
We hebben te maken met heel wat beperkende maatregelen zoals avondklok en niet meer dan één volwassene op bezoek krijgen.... Maar het is lente en daar wordt ik dan weer vrolijk van.


14 februari 2021
Moddergat


Boven: op de achtergrond de sluizen van Lauwersoog.
Onder: op de achtergrond Schiermonnikoog.



10 februari 2021
Hantumhuizen in de sneeuw


7 februari 2021
Een sneeuwstorm raast over Nederland, zo heftig, dat de NS heeft besloten het treinverkeer in heel Nederland plat te leggen. Bij ons, in noordoost Friesland stormt het behoorlijk, maar de sneeuwval valt mee. Dit was de situatie tussen 14 en 15 u vanmiddag.


25 januari Fietstocht in de buurt van Hiaure

17 januari 2021
De spruitjes zijn al geoogst, dit is blijven staan.

8 januari 2021
De vissersboten in Lauwersoog

3 januari 2021 In de buurt van Hantumhuizen

13 oktober 2020. Bezoek aan Nationaal Park Lauersmeer, uitkijkpunt Ezumakeeg Noord


Veel watervogels en eenden dobberen rustig in het water.

Tot er een roofvogel langsvloog. Volgens aanwezige kenners was het een zeearend.

De schrik zat er goed in.

Gevolg: dan maar de lucht in.
Veel watervogels en eenden dobberen rustig in het water.
Reactie plaatsen
Reacties