Vliegen

Gepubliceerd op 20 augustus 2021 om 14:19

Afgelopen periode hadden we last van veel vliegen in de tuin. Regelmatig komen ze binnen, met als gevolg een achtervolging met de elektrische vliegenmepper. Je moet de vliegen heel langzaam benaderen, anders zijn ze weg voordat je toeslaat. Dit jaar gelukkig minder fruitvliegjes t.o.v. vorige jaren. Dat is helemaal een plaag, want ze vermenigvuldigen zich razendsnel.

Wat ook opvalt is het toenemende aantal grote vliegen. Zie de foto. Ik denk dat het een daas is. Er blijken vele soorten dazen te zijn, welke dit is weet ik niet. Ik denk een grijze runderdaas, maar ik kan het mis hebben. Dit exemplaar is 2 a 2,5 cm. 

 

Agressieve steekvliegen

Op https://ongediertetips.nl/dazen/ las ik:

"Dazen, of paardenvliegen, zijn agressieve steekvliegen die gemeen kunnen bijten. Ze richten zich vooral op paarden, koeien en mensen en komen vooral in de zomer voor.  Ze worden ook wel bremzen, bremsters, blinde vliegen, blinde muggen, blinde dazen of blindazen genoemd. Op zich is de benaming ‘blind’ enigszins vreemd, want de beesten hebben juist erg grote ogen.
Vrouwtjesdazen zijn bloeddorstige jagers. Omdat ze bloed nodig hebben om hun eitjes te laten rijpen zijn ze continu op jacht. De mannetjes bijten niet, want zij voeden zich enkel met nectar en stuifmeel. Door de pijnlijke dazenbeten kunnen deze steekvliegenvoor grote onrust en daarnaast ook voor ziektes bij dieren zorgen. Ook mensen kunnen gebeten worden en als ze het op je gemunt hebben, kunnen ze je tot vervelends toe achtervolgen."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb