Blauwe juffer

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 13:24

Vandaag zag ik een blauwe juffer in de tuin. Een 'echte' libelle zag ik hier wel vaker, maar een 'juffer' nog niet. Er zijn trouwens heel wat soorten blauwe juffers ontdek ik net. Ik denk dat dit een 'lantaarntje' is.

Verwarrende naamgeving

Gelezen op: https://www.vlinderstichting.nl/libellen/alles-over-libellen/libel-of-juffer

De term 'libellen' wekt soms enige verwarring. De orde der libellen (orde Odonata) bestaat namelijk uit twee onderorden: de juffers (onderorde Zygoptera, hetgeen 'gelijkvleugeligen' betekent) en de 'echte' libellen (onderorde Anisoptera, hetgeen 'ongelijkvleugeligen' betekent). De 'echte' libellen worden meestal echter kortweg libellen genoemd. Op deze website worden alle libellen behandeld, dus zowel de juffers als de (echte) libellen.

'Echte' libellen

'Echte' libellen hebben een robuuster en meestal breder achterlijf. De achtervleugels zijn aan de basis breder dan de voorvleugels. In rust worden de vleugels meestal gespreid, of zelfs schuin naar beneden gehouden 'Echte' libellen hebben grote ogen, die elkaar boven op de kop (bijna) raken.

 

Zou dit hieronder dan een 'azuurwaterjuffer' zijn? Deze foto maakte ik een paar jaar geleden in Natuurgebied de Wyldemerk in Gaasterland (Zuidwest Fryslân)

De foto hieronder is dus van een 'echte libelle'. Deze maakte ik een paar jaar terug, in Gaasterland bij Oudemirdum.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb